МЛАДИ ПАЛИЛУЛЕ ДОБИЛИ ПРОСТОРИЈЕ ЗА РАД
1.09.2015

МЛАИ ПАЛИЛУЛЕ ДОБИЛИ ПРОСТОРИЈЕ ЗА РАД

Млади нишке општине Палилула након три године постојања Канцеларија за младе, поводом обележавања Дана младих Града Ниша - 1.септембра, добила своје просторије које се налазе у Рудничкој улици.

Дуго очекиван кутак за активности Канцеларије за младе општине Палилула – свечано су отворили Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Милан Пешић, члан Већа Града Ниша и Ивана Јовић, координаторка Канцеларије за младе. Овој свечаности, поред бројних гостију, представника организација цивилног друштва, присуствовала је и Адриана Анастасов, Народна посланица и председница Савета за младе Скупштине града Ниша.

Председник општине Палилула Бобан Џунић похвалио је активност младих и залагање Иване Јовић координаторке Канцеларије за младе општине на упорности да се овај пројекат оствари по препоруци Министарства омладине и спорта. Волонтери Канцеларије показали су изузетну пожртвованост у хуманитарним акцијама на територији општине али и у активностима спашавања становника у поплавама које су задесиле Обреновац. Председник Џунић је истакао да је у  Акционом програму развоја општине, брига о младима један од најзначајнијих стратешких циљева. «У нашем раду пружамо подршку иницијативама и пројектима младих; промовишемо здраве стилове живота; подстичемо економско оснаживање младих, неформално образовање; информисање; поштовање људских права, равноправности и толеранције-нагласио је Џунић.

По речима Милана Пешића, члана Већа Града Ниша за омладинска питања, највећи проблем младих данас јесте незапосленост. Ове године наш град је вратио програм “Прва шанса” и на овај начин 60 младих људи је засновало радни однос. Подстичемо волонтеризам као један од начина да млади стекну радну навику и прихвате здраве стилове живота до решавања овог егзистенцијалног питања. Сигуран сам да ће простор Канцаларије за младе општине Палилула допринети остваривању ових циљева.

Координаторка Канцеларије за младе Ивана Јовић позвала је младе општине Палилула да постану део овог тима. Млади ће у нашој канцеларији, по речима Иване Јовић, моћи да се информишу о могућностина волонтирања, професионалног усавршавања и лакшег запошљавања. Бићемо прави омладински центар и креатори омладинске иницијативе.

Одлука о отварању Канцеларије за младе Градске општине Палилула донета је у циљу стварања услова за квалитетнији живот младих људи и њихово активно укључивање у савремене токове развоја друштва, Тим Канцеларије за младе општине Палилула активно је учествовао у изради Стратегије за бригу о младима и Локалног акционог плана за младе.Града Ниша за период од 2015. до 2020. Градска општина Палилула и Канцеларија за младе потписнице су меморандума о сарадњи са око тридесет омладинских невладиних организација. (Текст-фото Д.Видојковић)